Vlekmonster

18:16

Het nieuwe atelier is inmiddels bijna helemaal ingericht. De eerste projectjes zijn ook af. Alleen zijn dat cadeautjes en ik wil de verassing nog even houden voor de ontvanger!

Dus een heel ander iets vandaag. Niet eens uit m'n atelier. Maar 'gewoon' thuis.  Ik wilde een kimono verven. Twee zeer getalenteerde vriendinnen gingen mij al voor en hebben ieder een prachtig zoet gekleurde kimono.  Dus nu ik. 
Bij de kimonowinkel in Amsterdam kocht ik een simpele, cremekleurige kimono. Helaas heb ik daar geen foto van, want de rest is een beetje in een opwelling gebeurd. Ik wilde een fuchsia kimono. Die kleur is niet makkelijk te vinden, dus leek verven mij de ideale uitdaging.
Ik had al wat tips en trucs ingewonnen bij mijn voorgangers in de kimonohobbyverfkunst. Het was belangrijk om te weten dat de kleur erg licht zou uitvallen. Dus stelde ik mijn verwachting bij. Lichtfuchsia was ook goed. Verder leek het mij handig om de kimono in de badkuip te verven en niet in de wasmachine. 

Gisteravond gooide ik enthousiast de kimono in mijn badkuip en  liet het een nachtje in lauw water staan. Vanmorgen had het water een vieze gelige kleur. Ik wil niet weten wat dat was.
Zo'n kimono zuigt water als een malle! Het ding was voor mijn gevoel 3 keer zo zwaar. Zelf uitwringen was ik na 3 minuten en 20cm stof verder, al helemaal zat. Dus terwijl ik de wasmachine zijn kleinste spoel en centrifuge programma liet draaien, holde ik de deur alweer uit naar de drogist voor verf.

Met het kleuradvies in mijn achterhoofd kocht ik zes pakjes verf.. Vier FELROZE (ja in hoofdletters want het deed pijn aan mijn ogen toen ik de kleur op het pakje zag) en oceaan blauw. Dat leek in mijn hoofd wel een soort fuschia paars te worden. Daar moest ook nog anderhalve kilo speciaal zout bij. Het verven van de kimono, was nu al duurder dan de kimono zelf. Maar hey, eyes on the priiiize!
Helemaal happy, mikte ik thuis de kimono weer in de badkuip, deed er 30 liter water bij en begon enthousiast de verf erbij te gooien. Eerst al het roze.  Alleen verspreidde het voor geen meter. Zeker waar het roze verf, gemixt met het zout de stof raakte, bleef het direct liggen. De kimono was ook gewoon veel te groot voor de badkuip. Dus moest ik de blauwe verf aan de andere kant doen. Het zou allemaal welgoedkomen als ik ging roeren en mixen. Toch?


Explosie aan kleur! Zo vrolijk!

Hm.. nu zag het eruit als een verloop, een rommelige, vlekkige verloop zelfs. Nogmaals, meer roeren! het wordt echt wel egaal!


...dit is geen fuchsia.

Na 20 minuten roeren in een badkuip vol toververf leek dit het meest egale resultaat te worden. Niet echt fuchsia... Maar ik hield goede moed. De kleur zou lichter worden, en nu zag het er niet meer uit als een vlekkige overloop.  Ik heb het goedje nog zo'n 45 minuten laten rusten en toen de hele bups weer door het spoel en centrifuge programma gehaald. Het resultaat is..


MEH!

MEH is het resultaat! Wat moet ik hier nou mee. Er zit wel fuchsia in.. Maar de bovenkant van de kimono is overduidelijk paars. Ook zijn de vlekken toch blijven zitten..  Het is nu dus een vlekmonster. Ik heb een kimono met 40 soorten paars/roze, die overduidelijk niet licht is uitgevallen...
Oh en night-elf paarse handen, want ik dacht dat kleine latex handschoentjes mij wel gingen beschermen tegen het paarse badkuipwater.. think again.


Nog even extra flits om alle soorten paars te showen

Vraag is.. wat moet ik nu? Zal ik het nog een keer over doen? maar met welke kleur dan? Zou een behandeling met roze nog pakken, of kan ik nu beter gewoon twee pakjes blauw erin doen en hopen dat het zo wordt als het donkerste paars?  Of toch zo laten en met gouden verf versiersels aanbrengen.. Dan wordt het over de top kitsch!

Nog geen slechte selfies want het monster is nog nat.
Dus.. de volgende keer dat ik dit doe, maak ik eerst het hele mengsel aan verf.. doe dat in het water, en DAN PAS het kledingstuk erbij.. ahem ja. Soms werkt mijn enthousiasme tegen mij. Ik geef dit nog niet op. Het is nog geen verloren kledingstuk. Ik moet nu wel even een tactische oplossing bedenken.

You Might Also Like

2 reacties

  1. Als je dit soort hoeveelheden pakjes verf gebruikt, ben je vaak goedkoper uit met een losse poederverf als Procion of verf op zuurbasis (voor zijde/wol). Als je een bekend merk kiest, kun je daar vaak al recepten van vinden voor verschillende kleuren.

    Misschien dat je er nog wat shibori-technieken tegenaan kunt gooien, zodat het meer opzettelijk lijkt? En dan goud, want over the top is altijd leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ooh dat ken ik helemaal niet. Eerlijk gezegd is dit allemaal in een opwelling gebeurd. En shibori technieken, daar zeg je me wat!

    ...nu heb ik volgens mij nog zo'n creme kleurige kimono liggen.. volgende verf project zal hoe dan ook met wat meer voorbereiding gebeuren ;)

    BeantwoordenVerwijderen