Naar het bal deel 1

11:06

Een tijdje terug werd ik overgehaald om naar een heus bal te gaan. Gala Nocturna in Antwerpen. Sjiek de friemel. Het thema was gebaseerd op Belle en het Beest. En uiteraard een gothisch sausje eroverheen.
Omdat Nichtje al drie jaar een EPISCHE jurk aan het bouwen was, haalde ik haar over om ook mee te gaan. Nu had zij ook een reden om de jurk echt af te maken. Het was zonde om zoiets op de stapel "komt nooit af" projecten te gooien. 

Maar wat ging ik aan doen? Nichtje's jurk was een robe a la Francaise, zo'n Marie Antoinette jurk met enorme heupen. Prachtig!  Dus ik wilde ook iets 18e eeuwsigs. 

Als eerste wilde ik nieuwe stays maken. Stays zijn een soort corset die je lijf in een bepaalde pasvorm drukken. Het is niet zoals de bekende corsetten die je nu op veel gottik feestjes ziet. Die corsetten benadrukken de taille en doen dit met stalen baleinen. Tot op het punt dat je taille er zelfs kleiner van wordt.
Stays bestaan uit veel rieten baleinen. De nadruk ligt hier niet op de taille, maar meer op de voorgevel. Het drukt alles eigenlijk plat tegen je aan.
Eigenlijk worden stays gemaakt met walvisbalein, alleen is dat zielig voor de walvis. Dus kies ik riet. Riet heeft dezelfde kenmerken als echt balein. En het is de absolute basis om een 18e eeuwse jurk te maken. Of iets wat een beetje die sfeer heeft (want ik maak geen historisch correcte dingen).  Dus zonder passend ondergoed, geen mooie jurk.
Het maken zelf is niet moeilijk. Het is geen ingewikkeld klusje, het is wel VEEL werk omdat de onderkant van stays bestaan uit allemaal schulpjes. Die je met de hand moet afwerken als je een beetje mooi effect wenst.

 Mijn huidige paar had gebroken baleinen (dat krijg je met riet) in het midden. Ik had al veel vaker stays gemaakt, dus hoe moeilijk kon dat zijn! Right????


jawel, work in progress

In een avondje zaten deze zwarte stays in elkaar. Ik schraapte alle rieten baleinen die ik vond bij elkaar en BAM stays! Ha! Helemaal happy trok ik de stays aan, om erachter te komen dat het niet paste..... Wat krijgen we nou? Ik had netjes mijn zelfgetekende patroon gevolgd (een patroon dat ik al vaker succesvol had gebruikt zelfs). En nu werkten de stays niet zoals het hoorde. Ze waren net te ruim en het gaf niet het gewenste push-up effect dat zo kenmerkend is voor stays.
Geluk bij een ongeluk had Nichtje nog stays nodig, dus gaf ik dit paar aan haar om af te maken.

Vol goede moed begon ik aan het volgende paar stays. Ditmaal liefelijk cremewit met roze. Ik gebruikte wederom mijn eigen getekende patroon, maar ik knipte de stof wat nauwer. Een iets kleiner model zou het allemaal goedmaken, nietwaar? 


zoet en lief

Wederom superenthousiast paste ik de stays. En nou ja.. ze gingen aan.. Dat is positief, toch?  Lang verhaal kort: Deze stays waren te klein. Ja het ging aan, en ja het ging dicht, maar comfortabel was anders. Het push up effect was dermate groot waaroor ik vond dat het meer in een 18+ film thuishoorde. 
Gelukkig had één van mijn vriendinnen (Onna!) nog een paar stays nodig. Zij ging ook mee naar het feest. En zij is toevallig aan de petite kant. De stays staan haar perfect! Dus weer iemand happy en ik weer zonder nieuwe stays.

Ik had nu nog maar drie weken tot het bal. En nog geen passend ondergoed. Behalve dan mijn oude vertrouwde groene stays... Zonder praktische voorsluiting en met geknakte voorkant. Uiteindelijk heb ik grommend en zuchtend de stays langzaam ontleed. De geknakte baleinen vervangen voor nieuwe en alles weer voorzichtig teruggestopt. Het was me gewoon niet gegund, besloot ik. Geen nieuwe stays voor mij, maar wel een happy Nichtje en een happy Onna!


oud plaatje, maar back to square one voor mij

Voordeel van deze stays was het juiste pushup effect, perfecte pasvorm en naja, het is taftzijde. Dat geeft een sjiek gevoel, ookal ziet niemand het. Maar waar ik me kapot aan erger is dat ik dit patroon dus kwijt ben. De andere stays die ik heb gemaakt, hebben een ander patroon en die zit blijkbaar toch niet zoals gehoopt.

Na het weekend het vervolg, want nu er ondergoed is, kan de jurk geknipt worden.


You Might Also Like

1 reacties

  1. Kun je deze niet plat leggen en omtrekken?

    Maar dikke pech zeg, gelukkig is het uiteindelijk wel gelukt!

    BeantwoordenVerwijderen