Praatje maatje

12:30


Zoals beloofd, het vervolg op mijn archief. Want ik was toch wel benieuwd of het klopt dat maten niet ‘gewoon’ groter zijn geworden door de jaren heen. Daarmee bedoel ik dat maten in een gelijkmatige schaal omhoog zijn geschoven. Want dat is wat er gebeurt als je dikker wordt, nietwaar? Ik ben benieuwd of de vorm van de vrouw door de jaren heen ook is veranderd. Verder is mijn zoektocht niet wetenschappelijk of representatief of iets in die richting.. Het is om mijn nieuwsgierigheid te stillen.

Ik heb de boekjes van mijn vorige blogpost naast elkaar gelegd op de matentabelpagina. Dat gaf al een grappig resultaat. Het ene boekje geeft véél meer maten dan de andere.  Door de jaren heen is de tabel wel leesbaarder geworden. Uit elk boekje heb ik maat 38 gepakt om op in te zoomen. De buste, taille en heupomvang heb ik vervolgens in een grafiekje achter elkaar gezet. Dan krijg je best interessante lijnen!
De borsten zijn zo te zien pas sinds de 90s echt groter geworden. Toch zit er ‘maar’ 5 cm verschil tussen de kleinste borstomvang in de jaren 60 en de grootste van anno nu.
De taille doet wel gekkere dingen. Eerst kleiner, dan schiet het omhoog.. met een deukje in de 00’s. Wederom is deze omvang nu het grootst. Maar met 9 cm verschil tussen de kleinste en grootste  omvangen, is het wat duidelijker te zien waar men verwacht dat de pondjes blijven zitten.
De heupen lijken een beetje op de borsten qua grafiek. In de 60s wederom het kleinst. Nu het grootst. Hier maar 6 cm verschil door de jaren heen.
Het zit ‘m dus in de taille. Nu is dat bij mij ook meestal wel de plek waar ik merk dat ik dat ene gebakje beter kan laten liggen. Of die rol oreo’s (ik ontken alles). Hieronder nog even alle maten op een rijtje gezet.
De taille-heup verhouding  zie je eerst een duikvlucht nemen, om vervolgens omhoog te klauteren.  Als ik het internet moet geloven, is de ideale taille-heupverhouding 0,7. Dat zou het aantrekkelijkst lijken. Het lijkt er dus op, dat we met z’n allen rechter zijn geworden. Daar is niks mis mee. Maar hoe komt dat nou? Naast dat het modebeeld verandert, hoe verander je, je eigen vorm?

Het eerste waar ik aan denk is beweging. In de 50’s waren vrouwen nog relatief veel thuis. Werken als je getrouwd was, werd minder gedaan dan nu. Maar volgens mij is een huishouden runnen ook wel een bewegelijke taak. En destijds reed men lang niet zoveel auto als nu. Dus beweging door werk, hmm..
Van mijn oma kreeg ik onlangs het boek "Libelle 50 jaar" uit.. 1985. Vol met dit soort plaatjes en praatjes. leuk om door te bladeren. Wat zijn dingen toch veranderd door de jaren heen. 
Een tweede mogelijkheid die ik me bedenk, is de gemiddelde leeftijd van de doelgroep van de zelfmaakmodebladen. Vroegah was zelf kleding maken veel normaler onder vrouwen dan nu.  Ik krijg zelf met enige regelmaat de opmerking dat het bijzonder is dat ik zelf kleding maak. Je ziet dat de gemiddelde leeftijd op een stoffenbeurs hoger ligt dan 25. Wederom niets mis mee, maar als magazine moet je relevant zijn voor je lezers. En naarmate je als vrouw ouder wordt, neemt ook je oestrogeen af. Het zorgt er ook voor dat het verschil tussen je taille en heupen kleiner wordt.  Dat zou ook nog kunnen.
Nog zo'n pareltje uit het Libelle boek. Maten uit 1939. Weer een heel ander beeld dan nu.
Naast mijmeren over damesmaten, heb ik ondertussen een hele nieuwe outfit bijna afgemaakt. En het wordt mooi weer dit weekend, dus ik ga het als een gek afmaken. Wie weet kan ik er dan nog wat leuke foto’s in de zon van maken. Rokjesdag komt er aan en ik ben er bijna klaar voor, hieronder een sneak preview.

You Might Also Like

0 reacties